BLOG / BEST PRACTICES

Συμβουλές για μια συνέντευξη ενός προγραμματιστή

12 Ιανουαρίου, 2023 από Stonewave team

Κάνατε αίτηση σε κάποια αγγελία για προγραμματιστές (κάθε είδους).

Σας κάλεσαν για συνέντευξη, αφού εξέτασαν το βιογραφικό σας.

Και τώρα;

Ψυχραιμία! Η συνέντευξη για μια δουλειά είναι μια αγχωτική κατάσταση για πολλούς ανθρώπους. Υπάρχουν κάποια πράγματα που επηρεάζουν έναν άνθρωπο που θα πάει σε μια συνέντευξη όπως η πίεση για την πρόσληψη, η απάντηση διαφορετικών ερωτήσεων πριν και κατά την διάρκεια της συνέντευξης, η ενδυμασία, η γενικότερη προετοιμασία, η συζήτηση για τα χρήματα και πολλά άλλα.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν γραπτοί κανόνες για μια επιτυχημένη συνέντευξη, όμως με μερικές συμβουλές μπορεί ένα άτομο να αυξήσει τις πιθανότητες για να βρει μια δουλειά που τον/την ενδιαφέρει.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε 5 βασικές συμβουλές για έναν προγραμματιστή που θα κάνει μια συνέντευξη για μια θέση:

Προετοιμασία: Η πρώτη ερώτηση που θα σας κάνουν είναι αν είδατε με τι ασχολείται η εταιρεία. Εκεί πρέπει να είστε διαβασμένοι, όποτε ρίξτε μια ματιά στο website/social της εταιρείας (έργα, πελάτες, case studies, υπηρεσίες). Αν πείτε ψέματα πως το διαβάσατε αλλά δεν το έχετε κάνει, θα το καταλάβουν.

Ενδυμασία: Μην πάτε με ρούχα που δεν σας εκφράζουν. Ο προγραμματισμός δεν είναι δικηγορία. Θα πρέπει να δείξετε την προσωπικότητα σας, όποτε αν αποφασίσετε να βάλετε κουστούμι ενώ η γκαρνταρόμπα σας έχει μόνο “συλλεκτικά” μπλουζάκια από συγκροτήματα, δεν θα νοιώθετε καθόλου άνετα στην συνέντευξη και θα γίνει αντιληπτό. 

Ερωτήσεις γνώσεων: θα ερωτηθείτε σχετικά με τις γνώσεις σας πάνω στον προγραμματισμό, cms που έχετε δουλέψει, γλώσσες προγραμματισμού που γνωρίζετε και σε τι επίπεδο, επιπλέον γνώσεις όπως digital marketing, design, server. Πρέπει να είστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς. Μην προσπαθήσετε να δείξετε πράγματα που δεν έχετε αγγίξει ποτέ, γιατί θα σας καταλάβουν σε λίγα λεπτά. Αν η συνεντευξη γίνεται από “μεγαλύτερο” (σε γνώσεις) προγραμματιστή, θα σας πιάσει αμέσως και θα δημιουργήσετε αρνητική εικόνα. Η ειλικρίνεια είναι η πιο σημαντική σε αυτή τη δουλειά. Αυτό ισχύει και για το βιογραφικό σας.

Προσωπικό portfolio: συνηθίζεται (ειδικά στους front-end developer) να ζητείται να δείξουν προηγούμενες δουλειές εξ ολοκλήρου δικές τους ή που έχουν συμμετέχει. Καλό είναι να μην δείχνετε έργα που ανήκουν σε άλλες εταιρείες για λόγους ανταγωνιστικότητας. Προτιμήστε να αναφερθείτε γενικά σε έργα και τι ρόλο είχατε σε αυτά. Πολλοί προγραμματιστές (και designer) έχουν προσωπικές ιστοσελίδες, όπου ανεβάζουν τα έργα τους. Αν έχετε κάτι τέτοιο, μπορείτε να το επικοινωνήσετε.

Δεν μιλάμε άσχημα: Ποτέ, μα ποτέ (σε οποιαδήποτε δουλειά) δεν μιλάμε άσχημα για τον εργοδότη ή το περιβάλλον εργασίας ή τους συναδέλφους από την προηγούμενη μας δουλειά. Η αγορά εργασίας είναι μικρότερη από όσο φαντάζεστε, και ποτέ δεν ξέρετε ποιος γνωρίζει ποιον. Ακόμα κι αν ήταν το πιο τοξικό περιβάλλον εργασίας, μιλήστε με καλά λόγια.

Υπάρχουν δεκάδες άλλα πράγματα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, αλλά καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποια σχετική με το αντικείμενο εταιρεία (γραφεία εύρεσης εργασίας). Να μην ξεχνάτε, όλοι έχουν άγχος σε μια συνέντευξη, ακόμα κι αυτοί που κάνουν την συνέντευξη. 

Καλή επιτυχία και να είστε ειλικρινείς!

This website uses cookies
to help improve your user experience.
stonewave cookies
Awwards